Du är här:Hem/Egenutgivning/Från ax till limpa

Förarbete

Tänk på att din text kan behöva bearbetas på en mängd olika sätt innan ett tryckfärdigt original föreligger, även om du skrivit färdigt ditt manus.

Korrekturläsning

Till det något av det viktigaste förarbetet hör korrekturläsning av ditt manus. Korrekturläsning ska till för att minimera allt från förargliga stavfel, till syftningsfel och typografiska missar.

Därför är det en god sak att se till att din bok blir korrekturläst av en professionell korrekturläsare.

Passa på att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Då tillhör du dem som först får nyheter som berör författare som är egenutgivare och det direkt till din inbox!

Prenumererar du så får du som tack ett dokument som innehåller samtliga korrekturtecken.

  Korrekturtecken exempel

  Format

  Då ditt manus är tryckfärdigt uppstår ett antal frågor. Ska du ge ut den som pocketbok, i romanformat eller annat format? Tänker du dig att den ska vara limbunden, i kartonnage eller annat? För en dialog med FRIA ORD media  för att utreda vad som passar dig och din kassa bäst.

  Layout

  Det är den grafiske formgivaren som sätter samma textflöde och bilder på en yta. Sättningen, layouten av din text, ihop med de eventuella bilder du önskar illustrera din text med, tillhör också det förarbete som behöver göras innan boken trycks.

  En bra layout ger din bok en inre form och tydlig struktur. Det är layouten som avgör i vilken ordning rubriker, texter och bilder blir lästa. En god layout förbättrar läsbarheten och bidrar till att dina läsare fattar tycke för dina böcker.

  Omslagsdesign

  Satsa på en omslagsdesign som säljer din bok. Omslaget till din bok är ett budskap till dina läsare! Vad vill du som författare och avsändare kommunicera?

  Dina läsare – mottagarna av ditt budskap – har alltid tolkningsföreträde.

  Tänk på vad färgval, form, bilder och text betyder för omslaget till din bok. Samverkar de med innehållet i din bok? Spännande design eller säljande? Varför välja. Omslaget kan både fånga en bokköpares intresse och vara spännande.

  Tänk på att bokomslaget är av stor vikt, särskilt innan du blivit en etablerad författare som drar fördel av ditt välkända och inarbetade författarnamn.

  Egna bilder

  Använd gärna dina egna bilder i form av fotografier, skisser eller målningar för att illustrera din boks inlaga. Dina egna bilder kan utgöra en inspirationskälla för, och ett underlag till, din boks omslagsdesign och layout.

  Konvertering till e-bok

  Behöver du hjälp med att konvertera ditt manus till en e-bok så bistår FRIA ORD media med hjälp. Du väljer om du önskar få boken i pdf-format eller i fixed eller flödande EPUB-format. Vad sägs om båda formaten?

  Ta kontakt nu

  Ljudbok

  Önskar du själv läsa in din bok som ljudbok? Då hänvisar vi till Marcus Perlitz, Summer Night Records.

  Till Summer Night Records

  KB, Kungliga biblioteket

  På KB, Kungliga biblioteket får du både ISBN-nummer och information om vad som gäller för pliktleveranser.

  ISBN

  Du kan begära att få ett ISBN-nummer ifrån KB, Kungliga biblioteket. För det fall du avser ge ut en bok i olika format - exempelvis som tryckt bok, i e-boks-format eller som ljudbok behöver du ha ett ISBN-nummer per format.

  Du behöver alltså mer än ett ISBN-nummer för din boktitel.

  Som väl är är det möjligt att få en hel serie med ISBN-nummer från KB. Så begär det om du har för avsikt att ge ut fler böcker.

  Till ISBN på KB

  Pliktexemplar

  Tänk på att skrifter är så kallat leveranspliktiga om de är utgivna mångfaldigade och avsedda att göras tillgängliga för allmänheten i fler än trettio (30) exemplar.

  Enligt lagen om pliktexemplar skall sju (7) stycken exemplar av boken skickas som pliktexemplar till Kungliga biblioteket och sex (6) av landets universitetsbibliotek. Trycker du din bok i färre exemplar än trettio (30) skall två (2) av dessa skickas som pliktexemplar.

  Då publikationen trycks av ett svenskt tryckeri, sköter tryckeriet om pliktleveransen som skall betalas av utgivaren som är du själv då du väljer att låta trycka boken och ger ut den på eget förlag.

  KB Plikt